StudyWithGenius

WBCHSE HS English Suggestion 2022- 'The Eyes Have It' (Ruskin Bond) | Chapter wise suggestion

HS English Suggestion 2022

hs english suggestion 2022 WBCHSE all, hs english suggestion 2022 answers, hs english suggestion 2022 class 12, hs english suggestion 2022 download, hs english suggestion 2022 free download, hs english suggestion 2022 in english, hs english suggestion 2022 in english, hs english suggestion 2022 in west bengal, hs english suggestion 2022 key answer, hs english suggestion 2022 ncert solutions, hs english suggestion 2022 objective, hs english suggestion 2022 pdf, hs english suggestion 2022 pdf download, hs english suggestion 2022 question, hs english suggestion 2022 questions and answers, hs english suggestion 2022 wbchse, hs english suggestion 2022 west bengal, hs english suggestion 2022 west bengal board

HS English Suggestion 2022

HS English Suggestion 2022 (উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) – ‘The Eyes Have It’ (Ruskin Bond) প্রশ্ন উত্তর নিচে দেওয়া হলো। এই HS English Suggestion 2022 (উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) – ‘The Eyes Have It’ (Ruskin Bond) MCQ, Very Short, Short, Descriptive Question & Answer গুলি আগামী West Bengal Higher Secondary English Examination 2022 – পশ্চিমবঙ্গ উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি 2022 সালের পরীক্ষার জন্য খুব ইম্পর্টেন্ট। আপনারা যারা উচ্চমাধ্যমিক দ্বাদশ শ্রেণীর ইংরেজি  2022 পরীক্ষার সাজেশন খুঁজে চলেছেন, তারা নিচে দেওয়া প্রশ্নপত্র ভালো করে পড়তে পারেন। এই পরীক্ষা তে কোশ্চেন গুলো আসার সম্ভাবনা খুব বেশি।

Multiple Choice Questions (MCQ) (1 Mark): HS English Suggestion 2022 (উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) – 'The Eyes Have It' (Ruskin Bond)প্রশ্ন উত্তর :-

The Eyes Have It - class 12

1. 
"But her next question removed my doubts."- The next question was-
2. 
The girl said that she could not bear to sit in a train more than-
3. 
According to the narrator in 'The Eyes Have It' aunts are usually-
4. 
According to the narrator, the high-pitched female voice must have belonged to-
5. 
The narrator wanted to prevent the girl from discovering-
6. 
There were some confusion-
7. 
The narrator was alone in the train compartment upto-
8. 
The girl was tired of people telling her, she had-
9. 
The girl said, she loved the hills especially in-
10. 
The thought of laughter would make the narrator feel-
11. 
The narrator is considered lucky by the girl because-
12. 
We and the narrator come to know that the girl was blind-
13. 
The girl's hair was-
14. 
The couple who came to see the girl off were-
15. 
The narrator could not see the girl's face because-
16. 
The scent to the perfume from the girl's hair was-
17. 
The narrator said that the girl had-
18. 
According to the narrator few girls can resist-
19. 
The girl's voice had the spark of-
20. 
The man broke into the narrator's-

 

 

Thank You

 

 

 

 

 

 

Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
YouTube | LinkedIn | Instagram | Facebook | Pinterest

Short Answer Type Questions (SAQ) (1 Mark): HS English Suggestion 2022 (উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) – 'The Eyes Have It' (Ruskin Bond)প্রশ্ন উত্তর :-

1. Who composed the story “The Eyes Have It” ?

Ans.- Ruskin Bond Composed The Story “The Eyes Have It”.

2. How Long way was the narrator in the train compartment ?

Ans.- The narrator was alone in the train compartment up to Rohana.

3. Where did the blind girl get into the train ?

Ans.- The blind girl got into the train at Rohana.

4. “The couple who saw her off”- Who were the Couple ?

Ans.- According to the Author the Couple were Probably the blind girl’s parents.

5. “They seemed very anxious”- Who were they ? Why were they anxious ?

Ans.- Here, they referred to the blind girl’s parents.

The couple were very anxious about the blind girl’s comfort.

6. What are the instructions given by the women to the girl?

Ans.- The women gave the girl detailed instructions as to where to keep her things, when not to lean out of windows and how to avoid speaking strangers.

7. What are the two sensitive parts of the writer?

Ans.- The two sensitive parts of the writer where light and darkness.

8. Why was the writer not able to tale what the girl looked like?

Ans.- The writer was not able to tale what the girl looked like, because the writer was totally blind.

9. Where was the writer siting ?

Ans.- The writer was siting in a dark Corner of the train compartment.

10. what did the narrator decide to do in ordered to hide his blindness?

Ans.- The narrator decided to keep his seat it ordered to hide his blindness.

11. What was the destination of the girl ?

Ans.- The destination of the girl was Saharanpur.

12. What is Ruskin Bond’s Observation about the people with good Eyesite?

Ans.- Ruskin Bond Observes that people with good eyesight  eyesight often fail to see what is right in front of them.

13. Who is going to meet the girl at Saharanpur?

Ans.- The girl’s Aunt.

14. what is the narrator’s opinion about the Aunts?

Ans.- According to the narrator Aunts are usually formidable  Creatures.

15. where was the narrator going by train?

Ans.- The narrator was going by train to Dehra and then to Mussoorie.

16. why is the October the best time in the Hills?

Ans.- According to the narrator the Hills present a lovely look in October. Because, Hills are Covered with wild Dahlias, The sun is delicious and the roads are quiet.

17. “Then I made a mistake “- what was the mistake?

Ans.-The narrator asked the blind girl what it was like out side from the moving train, which he latter realized was a mistake.

18. “That always happen” “What always happened?

Ans.- A passenger from the running train always thinks that he is standing still while the trees out side are moving.

19. what could the narrator see in his mind’s eye?

Ans.- The narrator could see the telegraph posts flashing by in his mind’s eye.

20. How was the voice of the girl?

Ans.- The girl’s voice had the sparkle of a mountain stream.

21. What was the girl tired off ?

ans.- The girl tired of people telling her that she had a pretty face.

22. What made the narrator feel trouble and lonely and why ?

Ans.- The thought laughter made the narrator felled trouble &  lonely. Because, it reminded the narrator that they would be soon at the girl’s station.

23. What could the narrator hear when the train reach at Saharanpur?

Ans.- The narrator could hear the shouting of porters, vendors along with high-pitched female voice.

24. “The world was shut down again”- When did the narrator think so ?

Ans.- Just after the girl had got down from the train the carriage door was closed and the narrator felt that the world was shut down again.

25. Who broke into the narrator’s reverie ?

Ans.- The new traveler/passenger broke into the narrator’s reverie, who had entered into the train compartment broke into the narrator’s reverie(daydream).

26. What did the new passenger say about the girl?

Ans.- The new passenger told the narrator that the girl had beautiful eyes, but they were of no use to her.

27. “Did not you noticed?”- What did the person spoken to fail to noticed?

Ans.- The person was spoken to fail to noticed that the girl was completely blind.

28. What is the surprise at the end of the story ?

Ans.- At the end of the story the narrator who tried to hide his blindness from the girl all through the journey came to know that the girl too was blind.

Long Answer Type Questions (LAQ) (6 Mark): HS English Suggestion 2022 (উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) – 'The Eyes Have It' (Ruskin Bond)প্রশ্ন উত্তর :-

1. “Then I made a mistake” – who made this mistake? Why did he call his work on action as a mistake? Did he really make a mistake ? How did the speaker get rid off his doubt ?                                                            1+2+2+1 =6

Ans.- The narrator, Ruskin Bond made this mistake.

The narrator was totally blind. He was playing guessing game what was happening out side of the window. To hide his blindness the narrator asked the girl what How the outside looked like. The narrator thought that the girl could easily understand that the person was blind. The narrator felt that it was a mistake to ask a foolish question like that.

As the girl was totally blind. So, in fact their was no mistake on his part.

The blind immediately helped the narrator to get rid of his doubt. She asked him to look out of the window. Then the narrator going to the window and faced it.

 

2. “Yes, this is the best time”— Who is the speaker? What is the best time? Why does he describe it as the best time?

Or, Briefly describe the natural beauty of Mussoorie.

Or, Describe the scene of Mussoorie in October.

Or, Comment on touring in hills especially in October as presented by the girl and the narrator in ‘The Eyes Have It’.

Ans.- The narrator of Ruskin Bond’s short story, ‘The Eyes Have It”, was asked by the girl about his destination. He said that he was going to Dehra and then to Mussoorie. The girl immediately expressed her deep love for Mussoorie. She loved the hills of Mussoorie. She thought that the hills ought to be seen especially in October. Then, calling on his memories the narrator also told her that October was the best time. In October, Mussoorie appears in quiet beauty. The tourists leave the hills and the roads remain quiet and almost deserted. The hills adorn themselves with wild dahlias. The sun is also delicious. At night one can sit in front of a log fire and enjoy a little brandy. Memories of this scenes beauty probably made both of them nostalgic and reflective. As a result the girl remained silent for sometime.

 

3. What is the significance of the title “The Eyes Have It”?

Ans.- The title of Ruskin Bond’s short story “The Eyes Have It” is quite witty and befitting for the Story. It tales the story of to two blind persons- the narrator and the girl. Both of them tried to hide their blindness to each other. This story is about a casual meeting of the blind girl with the narrator during a train journey. Impressed by the girl’s voice and easy going manners, the narrator tries to hide his blindness from the girl through pretense. But in the end he comes to know quite unexpectedly the girl herself was totally blind. Thus the blindness of both the main characters, comprises the theme of this story. So, the eyes or the lack of sight in the ‘Eyes’ contain the story element of this story with a strong hint on the vision beyond the eyes or the Innervisions.

The person who have insight can see beyond what their eyes can see. So, the title of the story is suggestive or symbolical.

আপনাকে অসংখ্য ধন্যবাদ সময় করে আমাদের পােস্টটি পড়ার জন্য। এই ভাবেই আমাদের Studywithgenius.in ওয়েবসাইটের পাশে থাকুন। সমস্ত বিষয়ে যেকোনো প্ৰশ্ন উত্তর জানতে এই ওয়েবসাইট টি ফলাে করুন এবং নিজেকে  তথ্য সমৃদ্ধ করে তুলুন , ধন্যবাদ।

Leave a Comment

Your email address will not be published.