StudyWithGenius

WBCHSE HS English Suggestion 2022- 'The Poetry of Earth'(John Keats) | Chapter wise suggestion

HS English Suggestion 2022

hs english suggestion 2022 WBCHSE all, hs english suggestion 2022 answers, hs english suggestion 2022 class 12, hs english suggestion 2022 download, hs english suggestion 2022 free download, hs english suggestion 2022 in english, hs english suggestion 2022 in english, hs english suggestion 2022 in west bengal, hs english suggestion 2022 key answer, hs english suggestion 2022 ncert solutions, hs english suggestion 2022 objective, hs english suggestion 2022 pdf, hs english suggestion 2022 pdf download, hs english suggestion 2022 question, hs english suggestion 2022 questions and answers, hs english suggestion 2022 wbchse, hs english suggestion 2022 west bengal, hs english suggestion 2022 west bengal board

HS English Suggestion 2022

HS English Suggestion 2022 (উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) – ‘The Poetry of Earth'(John Keats) প্রশ্ন উত্তর নিচে দেওয়া হলো। এই HS English Suggestion 2022 (উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) – ‘The Poetry of Earth'(John Keats) MCQ, Very Short, Short, Descriptive Question & Answer গুলি আগামী West Bengal Higher Secondary English Examination 2022 – পশ্চিমবঙ্গ উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি 2022 সালের পরীক্ষার জন্য খুব ইম্পর্টেন্ট। আপনারা যারা উচ্চমাধ্যমিক দ্বাদশ শ্রেণীর ইংরেজি  2022 পরীক্ষার সাজেশন খুঁজে চলেছেন, তারা নিচে দেওয়া প্রশ্নপত্র ভালো করে পড়তে পারেন। এই পরীক্ষা তে কোশ্চেন গুলো আসার সম্ভাবনা খুব বেশি।

Multiple Choice Questions (MCQ) (1 Mark): HS English Suggestion 2022 (উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) – 'The Poetry of Earth'(John Keats) প্রশ্ন উত্তর :-

The Poetry of Earth - class 12

1. 
Being tired the Grasshopper rests beneath-
2. 
The Grasshopper is associated with the season-
3. 
'....he takes the lead'-Who is 'he'?
4. 
The birds hide in-
5. 
The silence in the 'Poetry of Earth' has been wrought by-
6. 
The Poetry of Earth' was written by-
7. 
Keats wrote 'The Poetry of Earth' being challenged by-
8. 
'The Poetry of Earth' is-
9. 
In form this sonnet is -
10. 
In The 'Poetry of Earth' the 'Poetry' stands for-
11. 
The sonnet follows the following pattern-
12. 
The poetry of earth is never dead because -
13. 
Keats finds inspiration in-
14. 
During hot summer the birds hide in-
15. 
The grasshopper takes the lead in-

 

 

Thank You

 

 

 

 

 

 

Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
YouTube | LinkedIn | Instagram | Facebook | Pinterest

Short Answer Type Questions (SAQ) (1 Mark): HS English Suggestion 2022 (উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) – 'The Poetry of Earth'(John Keats) প্রশ্ন উত্তর :-

1. Which insect carries the the song of summer in keats ‘The Poetry of Earth’?

Ans.- In Keats ‘The poetry of Earth’ the Grasshoper carries the song of summer.

2. What does the poet mean by ‘The Poetry of Earth’ is never dead?

Ans.- By the statement, ‘The poetry of earth is never dead’, Keats means that the music of nature stops. 

3. how does the hot sun affect all the birds in Keats’ sonnet, ‘The Poetry of Earth’?

Ans.- In Keats’ sonnet, ‘The Poetry of Earth’ the hot sun makes all the birds tired and exhausted.

4. Where do all the birds hide in Keats’ sonnet, ‘The Poetry of Earth’?

Ans.- In Keats, sonnet, ‘The Poetry of Earth’ all the birds faint because of the scorching heat of the sun.

5. “…a voice will run.”- Whose voice is referred to here ?

Ans.- The voice of the Grasshopper is referred to here.

6. Who takes the lead in ‘summer luxury’ ?

Ans.- The Grasshopper takes the lead in the summer luxury in Keats’ sonnet, ‘The Poetry of Earth’.

7. Where does the Grasshopper rest when it tires out with fun in Keats’ sonnet, ‘The Poetry of Earth’ ?

Ans.- In Keats’ sonnet, ‘The Poetry of Earth’ the Grasshopper rests beneath some pleasant weed when it tires out with fun.

8. Where does the the Grasshopper rests at ease in summer?

Ans.- In summer the Grasshopper rests at ease beneath.

9. Why, according to the poet, is the poetry of earth never dead?

Ans.- According to the poet, the poetry of earth is never dead because Nature’s music can be heard through all seasons.

10. When does the Grasshopper carry the music of nature?

Ans.- In summer when the birds, being faint with the hot sun, hide in cooling trees, the Grasshopper carries the music of nature.

11. Which insect carries the song of winter in Keats’ ‘The Poetry of Earth’?

Ans.- In Keats’ ‘The Poetry of Earth’ the Cricket carries the song of winter.

12. Why does the person half lost in drowsiness perceive the Cricket’s song as the song of the Grasshopper in Keats’ sonnet, The Poetry of Earth’?

Ans.- In Keats’ sonnet, The Poetry of Earth’ the person perceives so because the Cricket’s song rouses the memory of the Grasshopper’s song in the hills, in his subconscious mind. 

13. What kind of Poem is ‘The Poetry of Earth’?

Ans.- Keats’ ‘The Poetry of Earth’ is a Petrarchan sonnet.

14. What is the rhyme-scheme of the poem ‘The Poetry of Earth’?

Ans.- The rhyme-scheme of the poem ‘The Poetry of Earth’ is abba abba cde cde.

15. Who breaks the silence of the winter?

Ans.- The Cricket breaks the silence of the winter evening.

16. Who invited Keats to compose the poem, ‘The Poetry of Earth’?

Ans.- One of Keats’ friends, Leigh Hunt, invited him t0 compose the poem, The Poetry of Earth.

Long Answer Type Questions (LAQ) (6 Mark): HS English Suggestion 2022 (উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) – 'The Poetry of Earth'(John Keats) প্রশ্ন উত্তর :-

1. “The poetry of earth is never dead”. Where does the line occur? What does the poet mean by this?

Or, Why does Keats feel that the poetry of earth is never dead?

Ans.- The line occurs in Keats’ poem, ‘The Poetry of Earth’.

           By ‘the poetry of earth’ Keats means the music of nature. The poet mentions the song of the birds and the voice of the Grasshopper and the Cricket.

           Keats celebrates the poetry of earth.

           By this the poet means that songs and music of nature will never stop. They will go on without any break. Any change in season or weather will not affect this. In summer, the song-birds, being tired in the hot sun, take shelter in cooling shade and stop singing. Even then the song of Nature is heard as the tiny Grasshopper sings merrily while moving about from hedge to hedge in the meadow. Similarly, in the midst of frosty, silent, bleak winter evening, the poetry of earth continues. The shrill cry of the Cricket breaking the silence of the winter evening reminds the drowsy man of the Grasshopper’s delightful song among the grassy hills.

2. ” he has never done/With his delights”-Who is ‘he’? What does he do? What does the extract mean?

Ans.- Here ‘he’ is the Grasshopper.

            In summer, the scorching heat of the sun makes all the song-birds exhausted. They become too tired to sing then. At this hour, the Grasshopper comes forward and sings in joy. He keeps the flow of the song of Nature alive. He expresses immense joy, luxuriating in the gaiety of the season. He becomes the poet of the season. When he becomes tired of singing, he takes rest beneath some pleasant weed only to resume his song with renewed energy.

            The extract shows the tireless effort of the Grasshopper in making Nature vibrant with his songs. His delights never come to an end. As a result, the poetry of earth goes on forever.

3. Write a note on the title of the poem, ‘The Poetry of Earth’.

Or, Justify the title of the poem ‘The Poetry of Earth’.

Or, What is the significance of the title ‘The Poetry of Earth’?

Or, Critically analysis the title ‘The Poetry of Earth’.

Ans.- In the sonnet, ‘The Poetry of Earth, Keats develops the theme that poetry i.e. music in Nature never stops. In summer, when the song-birds are tired with the hot sun, the Grasshopper chirps merrily from hedge to hedge. Undisturbed by the scorching sun, he expresses immense joy and enlivens Nature. Thus, the Grasshopper becomes the poet of summer. Similarly, the Cricket is the poet of winter. Summer and winter represent the wonderful cycle of seasons and insects’ songs show the continuity of the poetry of the earth. Thus, in the poem, Keats reiterates his firm belief that music in Nature never comes to an end even amidst changes of seasons. Hence the title is apt and justified.

আপনাকে অসংখ্য ধন্যবাদ সময় করে আমাদের পােস্টটি পড়ার জন্য। এই ভাবেই আমাদের Studywithgenius.in ওয়েবসাইটের পাশে থাকুন। সমস্ত বিষয়ে যেকোনো প্ৰশ্ন উত্তর জানতে এই ওয়েবসাইট টি ফলাে করুন এবং নিজেকে  তথ্য সমৃদ্ধ করে তুলুন , ধন্যবাদ।

Leave a Comment

Your email address will not be published.