StudyWithGenius

WBCHSE HS English Suggestion 2022- 'Asleep In The Valley' (Arthur Rimbaud) | Chapter wise pdf

HS English Suggestion 2022

hs english suggestion 2022 WBCHSE all, hs english suggestion 2022 answers, hs english suggestion 2022 class 12, hs english suggestion 2022 download, hs english suggestion 2022 free download, hs english suggestion 2022 in english, hs english suggestion 2022 in english, hs english suggestion 2022 in west bengal, hs english suggestion 2022 key answer, hs english suggestion 2022 ncert solutions, hs english suggestion 2022 objective, hs english suggestion 2022 pdf, hs english suggestion 2022 pdf download, hs english suggestion 2022 question, hs english suggestion 2022 questions and answers, hs english suggestion 2022 wbchse, hs english suggestion 2022 west bengal, hs english suggestion 2022 west bengal board

HS English Suggestion 2022

HS English Suggestion 2022 (উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) – ‘Asleep In The Valley'(Arthur Rimbaud) প্রশ্ন উত্তর নিচে দেওয়া হলো। এই HS English Suggestion 2022 (উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) – ‘Asleep In The Valley'(Arthur Rimbaud) MCQ, Very Short, Short, Descriptive Question & Answer গুলি আগামী West Bengal Higher Secondary English Examination 2022 – পশ্চিমবঙ্গ উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি 2022 সালের পরীক্ষার জন্য খুব ইম্পর্টেন্ট। আপনারা যারা উচ্চমাধ্যমিক দ্বাদশ শ্রেণীর ইংরেজি  2022 পরীক্ষার সাজেশন খুঁজে চলেছেন, তারা নিচে দেওয়া প্রশ্নপত্র ভালো করে পড়তে পারেন। এই পরীক্ষা তে কোশ্চেন গুলো আসার সম্ভাবনা খুব বেশি।

Multiple Choice Questions (MCQ) (1 Mark): HS English Suggestion 2022 (উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) – 'Asleep In The Valley'(Arthur Rimbaud) প্রশ্ন উত্তর :-

Asleep In The Valley - class 12

1. 
The poem 'Asleep in the Valley' is a-

2. 
The stream flows through-

3. 
The phrase 'long strands of silver' means-

4. 
In the expression 'they fill the hollow full of light' "hollow" suggests-

5. 
The expression from the mountain top streams the Sun's/Rays' carries-

6. 
The insects are-

7. 
The soldier seems to be-

8. 
The soldier has in his side-

9. 
The last line of the poem gives the readers-

10. 
The dead soldier was -

11. 
The soldier was lying-

12. 
The soldier's head rested on the pillow made of-

13. 
The soldier had a smile on his face that resembled-

14. 
The smile of the soldier in the poem is-

15. 
'Asleep in the valley' is -

 

 

Thank You

 

 

 

 

 

 

Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
YouTube | LinkedIn | Instagram | Facebook | Pinterest

Short Answer Type Questions (SAQ) (1 Mark): HS English Suggestion 2022 (উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) – 'Asleep In The Valley'(Arthur Rimbaud) প্রশ্ন উত্তর :-

1.Where does the soldier lie straight?

Ans-The soldier lies straight on the bushes in a small green sunlit valley through which a slow stream flows.

2. Where does the stream leave ‘long strands of silver’?

Ans- The stream leaves long strands of silver on the bright green grass on its bank. 

3.Why is the soldier pale?

Ans- The soldier is pale because he is not actually asleep but dead with two bullet wounds in the flant.

4.How does the poet bring out the innocence of the soldier in ‘Asleep in the valley”?

Ans- The poet has brought out the innocence of the soldier by describing the smile of the soldier as gentle and guileless as that of an infant.

5.What is described as ‘gentle, without guile’?
Ans- The smile on the face of the dead soldier is described as gentle, without guile.

6.Why does the poet ask Nature to keep the soldier warm so that the soldier may not catch cold?
Ans- The poet feels a kind of affection for the innocent young soldier and feels concerned as he is sleeping in the open.

7.How does the stream look like in the poem ‘Asleep in the valley’?
Ans- The stream in the poem is slow-moving and along its bank of bright green grass there is a long line of silvery foam.

8.Where are the feet of soldier?
Ans-The feet of the soldier are placed among the flowers.

9.’…In his side there are two red holes.’ – What do the ‘two red holes’ in the poem ‘Asleep in the valley’ signify?
Ans- The two red holes on one side of the soldier’s chest signify the fatal wounds received by the soldier.

10.What are the sunrays compared to?
Ans- The sunrays are compared to a stream gliding from the mountain top.

11.‘…. they fill the hollow full of light.’ – What does
‘they’ refer to here?
Ans- Here ‘they’ refers to the sunrays that illuminate the valley.
12.In what state is the soldier seen in the valley?
Ans- The soldier is seen lying open-mouthed among the shrubbery in the valley.

13. How does Rimbaud describe the bed of the soldier?
Ans- Rimbaud suggests that the soldier’s bed is warm, green and sun soaked.
14.‘The humming insects don’t disturb his rest.’ – Why?
Ans- The humming sound made by the insects around the soldier does not seem to interrupt his sleep because he is actually dead.
15.“…they fill the hollow full of light.”- What does the word ‘hollow’ describe?
Ans-Here in this context, ‘hollow’ describes a valley surrounded by mountains.

Long Answer Type Questions (LAQ) (6 Mark): HS English Suggestion 2022 (উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) –'Asleep In The Valley'(Arthur Rimbaud) প্রশ্ন উত্তর :-

1.“His smile/Is like an infant’s…” Whose ‘smile’ is being referred to here? Why is his smile compared to the smile of an infant? How does nature take care of him? [1 + 3 + 2 = 6]
Ans. The smile of the soldier who is lying asleep in the small valley is being referred to here.

              The smile of the soldier is compared with that of an infant as it is innocent and without any guile. The poet wants to suggest that though he is a soldier, whose occupation is to kill, he is as innocent as an infant when he is asleep.

             Nature has provided him everything he needs for his sleep. His grassy bed is warm and sun-soaked. Fern leaves act as a pillow under his head. The filtered sunlight from the hilltop keeps him warm.

2.How does the poet express the futility of war through his poem ‘Asleep in the valley’? What message does he want to convey?[4+2=6]
Ans. The poem ‘Asleep in the valley’ begins with the description of a beautiful valley in spring. The warm, sunlit hollow is in the heart of a mountain and a slow stream moves through it. After this the poet gives us a description of a young soldier lying asleep in the open quite peacefully in this beautiful valley. The smiling face of the soldier reminds one that an infant with its gentleness and innocence. But in the very last line of the poem the poet tells about the two red holes in his flank and brings home to his readers the shocking revelation that the apparently sleeping soldier is actually a dead soldier, a sacrificial victim of the futile war.
             Through this poem the poet wants to convey message that though nature is bountiful and kind the human concoction of war only brings death and destruction and meaningless waste of life.

3.“In his side there are two red holes”-Who is the person referred to here? What do the ‘two red holes’ signify? What attitude of the poet to war is reflected here?[1+2+3=6]
Ans. The person referred to here is the dead soldier who apparently seems to be sleeping peacefully in a beautiful valley.
         The ‘two red holes’ signifies that they are the bullet holes and the soldier is not sleeping in the valley but a casualty of war and has been brutally killed.
             The poet Arthur Rimbaud conveys a strong message in this poem against the brutality of war. He suggests that war takes away innocent and young lives and everyone seems to be unheedful about it. Everything looks placid and beautiful like the small green valley of spring but beneath this apparent beauty and peace, the shocking fact of two red wounds remains underneath telling about the horrible brutality of war.

আপনাকে অসংখ্য ধন্যবাদ সময় করে আমাদের পােস্টটি পড়ার জন্য। এই ভাবেই আমাদের Studywithgenius.in ওয়েবসাইটের পাশে থাকুন। সমস্ত বিষয়ে যেকোনো প্ৰশ্ন উত্তর জানতে এই ওয়েবসাইট টি ফলাে করুন এবং নিজেকে  তথ্য সমৃদ্ধ করে তুলুন , ধন্যবাদ।

2 thoughts on “WBCHSE HS English Suggestion 2022- ‘Asleep In The Valley’ (Arther Rimbaud) | Chapter wise pdf”

Leave a Comment

Your email address will not be published.