StudyWithGenius

SMFWBEE 2021: Exam Date, Application Form, Syllabus, Admit Card, Previous Question Papers, Cut Off

SMFWBEE Answer Key 2021 with Pdf | SMFWBEE 2021 Question Paper with Answer | Paramedical Admission 2021

SMFWBEE answer key 2021 : State Medical Faculty of West Bengal will publish SMFWB Paramedical 2021 on its official website. Candidates can fill out the application form online at the State Medical Faculty of West Bengal’s website (SMFWB). West Bengal State Medical Faculty Entrance Examinations are held for those seeking admission to various paramedical courses offered by government and non-government affiliated institutions. Once a year, the exam is held at the state level. The paramedical test for the SMFWB is a pen-and-paper exam with dates to be announced soon. Candidates can learn more about the SMFWB paramedical exam Application Form process by reading the post below.

SMFWBEE Exam 2021

Paramedical admission 2021, SMFWBEE 2021 online mock test, Smfwb 2021 admission, Smfwbee 2022 application form, paramedical admission date 2021,paramedical online admission 2021, paramedical online smfwbee answer key 2021 application 2021, west bengal paramedical new update, smfwbee exam 2021, smfwb 2021 answer key, paramedical answer key, smfwb question answer, smfwb_entrance_exam_question_answer,smfwb answer key 2021,paramedical question 2021, SMFWBEE 2021 QUESTION PAPER WITH ANSWER

SMFWBEE 2021 Exam Highlights

EventsDates (Tentative)
SMFWBEE 2021 Application start (Online mode)26-08-2021
SMFWBEE 2021 Application end (Last day of submitting online application)10-09-2021
SMFWBEE 2021 Admit card27.09.2021
SMFWBEE 2021 Exam03.10.2021 (1 PM – 2 PM)
SMFWBEE 2021 Results09.10.2021
Selection ProcessMarks Obtained in the Online Entrance Test
Official Websitehttps://www.smfwb.in/

SMFWBEE ANSWER KEY 2021

Physics

1.  If A vector and B vector are non zero vectors which obey the relation |A+B|=|A-B|, then the angle between them is

যদি A ভেক্টর এবং B ভেক্টর দুটি অশুন্য ভেক্টর প্রদত্ত সম্পর্ক | A + B|= |A -B| মেনে চলে তবে তাদের মধ্যেকার কোনের মান –

  1. A) 0°
  2. B) 60°
  3. C) 90 °
  4. D) 120 °

Ans-  90°

 

2. A body is moving in a circular path with acceleration α. If its velocity gets doubled then find the ratio of acceleration after and before the change of velocity?

একটি বস্তুকনা একটি বৃত্তাকার পথে α রৈখিক ত্বরণ সহ ধাবমান | যদি এই বস্তুকণার রৈখিক বেগের মান দ্বিগুন বৃদ্ধি পায় তাহলে রৈখিকতুরনের পরবর্তী এবং পূর্ববর্তী মানের অনুপাত কত হবে?

  1. A) 1:4
  2. B) 1:2
  3. C) 2:1
  4. D) 4:1

Ans.- 4:1

 

3. If y A sin(kx) and dimensions of y and x are length, then dimensions of A and k must be :

যদি y = Asin(ky) এবং x এবং y এর মাত্রা (L) হয়, তবে A এবং k এর মাত্রা –

  1. A) [L] and [1/L] respectively
  2. B) [L] and [T] respectively
  3. C) (L) and dimension less respectively
  4. D) Both are dimension less

Ans.- A) [L] and [1/L] respectively.

 

4. What is the dimensional formula for the universal gravitational constant ?

সার্বজনীন মহাকর্ষীয় ধ্রুবকের মাত্রিক সূত্র হবে –

  1. A) [M−1L3T−2]
  2. B) [M-1L3T-1]
  3. C) [M-1L2T-2]
  4. D) [M0L0T0]

Ans.- [M−1L3T−2]

 

5. If P, Q, R are physical quantities having different dimensions, which of the following combinations can never be a a meaningful quantity?

যদি P , Q,  R তিনটি বিভিন্ন মাত্রার ভৌত রাশি হয় তবে নিম্নে প্রদত্ত কোন সম্পর্কটি কেন-অর্থপূর্ণ সম্পর্ক নয়-

  1. A) (P-Q)/R
  2. B) PQ-R
  3. C) PQ/R
  4. D) (PR-Q)

Ans.- A) (P-Q)/R

6. An ideal gas undergoes four different processes from the same initial state (figure). Four processes are adiabatic, isothermal, isobaric and isochoric. Out of 1. 2. 3 and 4 which one is adiabatic?

 একটি আদর্শ গ্যাস  একই প্রাথমিক অবস্থা থেকে শুরু করে চারটি বিভিন্ন পদ্ধতির দ্বারা অন্তিম পৌঁয়ায়। এই পদ্ধতিগুলি যথাক্রমে রুদ্ধতাপ , সমোষ্ণ, সমচাপ এবং সমআয়তন প্রক্রিয়া। লেখচিত্রের 1, 2, 3 এবং 4 চিহ্নিত প্রক্রিয়ায় কোনটি  রুদ্ধতাপ প্রক্রিয়া-

  1. A) 4
  2. B) 3
  3. C) 2
  4. D) 1

Ans.- 2

 

7. A charge moves in a circle perpendicular to a magnetic field. Upon which of the following, the time period of revolution, does not depend ?

একটি তড়িৎ আধান কোন চৌধক ক্ষেত্রের সঙ্গে লম্বভাবে বৃত্তাকার পথে চলমা। নিচের কোন বিষয়টির উপর ঘূর্ণনের পর্যায়কাল নির্ভরশীল-

  1. A) Magnetic field
  2. B) Charge
  3. C) Mass of the particle
  4. D) Velocity of the particle

Ans.- D) Velocity of the particle

 

8. A Light Waves enters from ‘I’ medium into ‘II’ medium . Its velocity in second medium is double that in ‘I’ medium. For the phenomenon of total  internal reflection to take place the angle of incident must be greater than a certain value. The value is –

  1. A) 20°
  2. B) 30°
  3. C) 45°
  4. D) 60°

Ans- 30°

 

9. Three resistors of RΩ, 3Ω and 5 Ω are connected in parallel across a battery of 10V and of negligible internal resistance. The potential difference across the 3 Ω resistor is-

  1. 2V
  2. 3V
  3. 9V
  4. 10V

Ans.- 10V

 

10. In the Boolean algebra, of the following which is not equal to A is-

  1. A) A.A
  2. B) A+A
  3. C) A’.A
  4. D) (A’+A’)’

Ans.- C) A’.A

 

11. P-type semiconductor is –

  1. A) Positive Charge
  2. B) Negative Energy
  3. C) Neutral
  4. D) None of These

Ans.- C) Neutral

 

12. Two charged spheres separated at a distance d exert a force F on each other. If they are immersed in a liquid of dielectric constant 2, then the force is –

  1. A) F/2
  2. B) F
  3. C) 2F
  4. D) 4F

Ans.- F/2

SWG Academy
Biology

Lycopodium belongs to

  1. angiosperms
  2. gymnosperms
  3. Pteridophyte ✔️
  4. Bryophytes

The barr body present in female body of Patau syndrome

  1. 1 ✔️
  2. 2
  3. 3
  4. 0

Sodium reabsorption done not occur in

  1. PCT
  2. Descending limb of loop of henly ✔️
  3. Ascending link of loop of Henle
  4. DCT

which unit of histone proteins involved in the nucleosome ?

  1. H1A ✔️
  2. H2A
  3. H2B
  4. H4

Polymer of fructose is

  1. Glucose
  2. Glycogen
  3. Insulin ✔️
  4. Cellulose

Radial Symmetry is present in

  1. Chordata
  2. Ctenophora ✔️
  3. Annelida
  4. Mollusca

Quiescent stage is known as

  1. Interphase
  2. G0 ✔️
  3. G1
  4. M Phase

Major inspiratory muscle

  1. Diaphragm ✔️
  2. external intercostal muscles
  3. internal intercostal muscle
  4. Ribs

Citric acid cycle occurs in which  part of mitochondria?

  1. only inner membrane 
  2. mitochondrial matrix ✔️
  3. outer membrane
  4. intermembrane space and inner membrane

Number of hydrogen bonds between adenine and thymine-

  1. 1
  2. 2 ✔️
  3. 3
  4. None

Agent orange is-

  1. weedicide ✔️
  2. insecticide
  3. herbicides
  4. none

PS II is active at-

  1. 700 nm
  2. 760 nm
  3. 680 nm ✔️
  4. 600 nm

In which disease Oxygen supply do not meet its requirement to heart –

  1. angina ✔️
  2. emphysema
  3. gout
  4. none

Down syndrome is an example of-

  1. polyploidy
  2. aneuploidy ✔️
  3. both
  4. none

Which have maximum energy?

Producer->bat->deer->Tiger

  1. a) bat
  2. b) deer
  3. c) tiger
  4. d) producer ✔️

Which is the source of biogas?

  1. a) nitro bacillus
  2. b) nitro coccus
  3. c) methano bacterium ✔️
  4. d) pseudomonas

Which enzyme catalyses the formation of covalent bond between the nucleotides of DNA?

  1. a) DNA ligase ✔️
  2. b) DNA gyrase
  3. c) DNA polymerase
  4. d) none of these

 

Site of lipid metabolism.

  1. Golgi
  2. SER ✔️
  3. RER
  4. Mitochondria Body

Only fat soluble vitamin which is synthesised in human body

  1. A
  2. D ✔️
  3. E
  4. K

If husband and wife have lism AB then the type of progeny blood group can be →

  1. A and B ✔️
  2. O and B
  3. O and A
  4. All O

Primary host for wuchereria bancrofti-

  1. a) mosquito
  2. b) human ✔️
  3. c) house flies
  4. d) none

Example of shell fish-

  1. a) sardines
  2. b) mackerel
  3. c) hilsa
  4. d) shrimp ✔️
SWG Academy
Chemistry

If the dissociation constant for A₂ B₂ is of then find the value of van’t off factors

  1. 2α-1
  2. 4α-1
  3. 4α+1 ✔️

which of these have high electrical conductance ?

  1. 1M CH3COOH
  2. 1M HCl ✔️
  3. 1M H2CO3
  4. 1M H3PO4

What is the molarity of the trinitites when 0.5M and 750ml HCl mixed with. 2M 250ml HCl

  1. 875 ✔️
  2. 10
  3. 1
  4. 2

A  0.66 kg ball having 100 ms-‘ velocity. Find the wavelength obtained (h=6.6×10-34 J.S.).

  1. 1x 10-32 m
  2. 1x 10-33 m
  3. 1x 10-35 m ✔️
  4. None

The trend of atomic roadie.

  1. P<Cl<Ca<Mg
  2. Cl<P<Ca<Mg
  3. Ca<Mg<P<Cl

Cellulose acetate is an example of

  1. synthetic polymer
  2. semisynthetic polymer ✔️
  3. natural polymer
  4. None

 

which reaction do not produce alkyl halide ?

  1. C2H5OH + NaCl ✔️
  2. CH3 CH₂ CH₂ CH-+ HCl
  3. C2H5Cl + NaOH
  4. CH3COOH + Br CCl4

which is not isostructural ?

  1. PCl4+, SiCl4
  2. PF5 , BrF5 ✔️
  3. AlF63- , SF6
  4. NO3 , CO32-

The half life of a sample of particle in 30 mins. Before the activity 8g of sample at present at 10a.m. The know what amount of sample will be present at 11:30 am

  1. 2g
  2. 1g ✔️
  3. 3g
  4. 4g

which is formed when black coloured MnO₂ is used with KOH in presence of air

  1. KMnO4 pink.
  2. MnO
  3. K2MnO4 dark-green ✔️
  4. Na

Number of lone pare in XeOF4

  1. 1 ✔️
  2. 0
  3. 2
  4. 3

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.