StudyWithGenius

Madhyamik English Suggestion 2022 – SEA FEVER (John Masefield) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022

Madhyamik English Suggestion 2022 ” মাধ্যমিক  ইংরেজি –SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর  “ একটি অতি গুরুত্বপূর্ণ টপিক মাধ্যমিক পরীক্ষা ২০২২ – 2022 (Madhyamik 2022 / WB Madhyamik 2022 / MP Exam 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE Madhyamik Exam 2022 / Madhyamik Class 10th 2022 / WBBSE Class X 2022 / Madhyamik Pariksha 2022 ) এখান থেকে প্রশ্ন অবশ্যম্ভাবী । সে কথা মাথায় রেখে StudywithGenius.in এর পক্ষ থেকে মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (Madhyamik English Suggestion 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion 2022 / Madhyamik Class 10th English Suggestion 2022 / Class X English Suggestion 2022 / Madhyamik Pariksha English Suggestion 2022 / English Madhyamik Exam Guide 2022 / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer 2022 / Madhyamik English Suggestion 2022 FREE PDF Download) উপস্থাপনের প্রচেষ্টা করা হলাে। ছাত্রছাত্রী, পরীক্ষার্থীদের উপকারেলাগলে, আমাদের প্রয়াস  মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) 2022 ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (Madhyamik English Suggestion 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion 2022 / Madhyamik Class 10th English Suggestion 2022 / Class X English Suggestion 2022 / Madhyamik English Exam Guide 2022 / Madhyamik English Suggestion 2022 / Madhyamik English Suggestion 2022 MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer / Madhyamik English Suggestion 2022 FREE PDF Download) সফল হবে।

Madhyamik English Suggestion 2022

Madhyamik English Suggestion 2022

Madhyamik English Suggestion 2022 (মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) –SEA FEVER (John Masefield) প্রশ্ন উত্তর নিচে দেওয়া হলো। এই Madhyamik English Suggestion 2022 (মাধ্যমিক  ইংরেজি সাজেশন 2022) – SEA FEVER (John Masefield) MCQ, Very Short, Short, Descriptive Question & Answer গুলি আগামী West Bengal Madhyamik English Examination 2022 – পশ্চিমবঙ্গ মাধ্যমিক ইংরেজি 2022 সালের পরীক্ষার জন্য খুব ইম্পর্টেন্ট। আপনারা যারা মাধ্যমিক দশম শ্রেণীর ইংরেজি 2022 পরীক্ষার সাজেশন খুঁজে চলেছেন, তারা নিচে দেওয়া প্রশ্নপত্র ভালো করে পড়তে পারেন। এই পরীক্ষা তে কোশ্চেন গুলো আসার সম্ভাবনা খুব বেশি।

Multiple Choice Questions (MCQ) (1 Mark): Madhyamik English Suggestion 2022 –SEA FEVER (John Masefield) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022
MADHYAMIK ENGLISH MCQ CHAPTER WISE
1. 
The poet wants to go to the sea -

2. 
The poet wants the ship to be guided by the by the -

3. 
The poet asks for a sail the colour of which would be -

4. 
While going down to the sea, the poet wants to hear the crying of -

5. 
The wind on the sea is like a whetted -

6. 
The sea's face is covered by -

7. 
The poet longs to see the -

8. 
The call of the running tide is -

9. 
The poet wants the life of a -

10. 
The gypsy life is described as -

11. 
The poet longs to hear a tale which is -

12. 
The poet wants to listen to a tale told by -

13. 
The fellow-rover is -

14. 
Here 'merry yarn' means -

15. 
At the end of the journey the poet wants to have a -

16. 
The voyager is compared with the gypsy because their lives are -

 

Thank You

 

 

 

Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
YouTube | LinkedIn | Instagram | Facebook | Pinterest

Long Answer Questions (LAQ)(2 Mark) Madhyamik English Suggestion 2022 – SEA FEVER (John Masefield) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022

1. During what time of the day does the poet wish to go down to the seas ? (দিনের কোন্ সময়ে কবি সমুদ্রে যেতে চান ?)

Ans.- The poet wishes to go down to the seas at the break of dawn. (দিনের শুরুতে কবি সমুদ্রে যেতে চান।)

2. What kind of day does the poet prefer for salling? (কি ধরনের দিন কবি সমুদ্রে যাওয়ার জন্য পছন্ন করেন ?)

Ans.- The poet prefers a windy day for sailing with the white clouds flying. (কবি সমুদ্রে যাওয়ার জন্য আকাশে সাদা মেঘ ভরা প্রবল বাতাসযুক্ত দিন পছন্দ করেন।)

3. What does the poet prefer to hear from a fellow rover? (সহ-নাবিকের থেকে কবি কী শুনতে চান?)

Ans.- The poet prefers to hear cheerful stories from a fellow rover. (সহ-নাবিকের থেকে কবি মজার গল্প শুনতে চান।)

4. Where does the poet wish to go and why? (কবি কোথায় যেতে চান এবং কেন?)

Ans.- The poet wishes to go to the lonely sea with the open sky above, to feel the excitement of the sea voyage. (কবি সমুদ্রযাত্রার উত্তেজনা অনুভব করার জন্য সমুদ্রে খোলা আকাশের নীচে যেতে চান।)

5. "I must go down to the seas again" – Why has the word 'again' been used ? (আমাকে আবার সমুদ্রে যেতেই হবে!– কেন 'আবার' কথাটি ব্যবহার করা হয়েছে ?)

Ans.- The poet, before being a writer, was a sailor by profession. Although he deserted the ship because of sickness, yet he could never forget the wonderful days spent on the ship. He felt a deep urge within him to go back to the sea. That is why the word 'again' has been used. (কবি, লেখক হওয়ার আগে পেশায় নাবিক ছিলেন। যদিও অসুস্থতার কারণে তাঁকে জাহাজ ছাড়তে হয় তবুও তিনি কখনও জাহাজে কাটানো সুন্দর দিনগুলো ভুলতে পারতেন না। তার মধ্যে জেগে উঠত সমুদ্রে ফিরে যাওয়ার তীব্র বাসনা। সেইজন্যই ‘আবার’ কথাটি ব্যবহার করা হয়েছে।)

6. What sort of sea and sky does the poet wish to have during his journey over the sea? ( কি ধরণের সমুদ্র এবং আকাশের অবস্থা কবি চান সমুদ্রযাত্রার সময় ?)

Ans.- The poet wishes to have a lonely sea and a clear sky with a star which will guide him to the proper direction, during his journey across the sea. (কবি নির্জন সমুদ্র এবং পরিষ্কার আকাশ চান যাতে একটি তারা থাকবে যা তাকে সমুদ্রযাত্রার সময় দিকনির্ণয় করতে সাহায্য করবে।)

7. What does the poet want to take for the voyage? (কবি সমুদ্রযাত্রার জন্য কী নিতে চান ?)

Ans.- The poet wants to take a tall ship and wants to have the guidance of a star for the voyage. (কবি একটা লম্বা জাহাজ ও একটা তারার সাহায্য সমুদ্রযাত্রার জন্য চান।)

8. What does the word 'wheel's kick' refer to ? (হুইল’স্ কিক' কথাটির মানে কী?)

The word 'wheel's kick' refers to the ship's steering wheel spinning out of control. It also suggests that the ship is sailing on a turbulent sea. ('হুইল’স্ কিক' শব্দটা জাহাজের চাকার নিয়ন্ত্রণের বাইরে চলে যাওয়াকে বোঝাচ্ছে। এটা এও বোঝায় যে জাহাজটা অশাস্ত সমুদ্রের উপর ভাসছে।)

9. What does the poet want to see on the sea's face? (কবি সমুদ্রের মুখে কি দেখতে চান ?)

Ans.- The poet wants to see a grey mist rising from the sea and a grey dawn breaking, on the sea's face. (কবি দেখতে চান সমুদ্র থেকে ধূসর কুয়াশা উঠছে এবং এক ধূসর ভোরের আগমন ঘটছে।)

10. How is the call of the running tide ? ( বহমান স্রোতের ডাক কেমন ?)

Ans.- The call of the running tide is wild and clear. (বহমান স্রোতের ডাক উন্মষ ও স্পষ্ট)

11. What does 'blown spume' signify ? (ব্লউন ম্পিউম বলতে কী বোঝায়)

Ans. The phrase 'blown spume' signifies the rising waves breaking into foam ("ব্রোন স্পিউম' বলতে উত্তল ঢেউগুলির ফেনায় চূর্ণবিচূর্ণ হয়ে পড়াকে বোঝায়।)

12. What does the line the wind is like a whetted knife signity ? ("বাতাস একটা তীক্ষ্ণ চুরির মতো পঙতিটির অর্থ কী?)

Ans.- The wind is like a whetted knife' signifies the chilling sensation caused by the unrestricted blowing of cold winds. Whetted' means sharp. Hence the wind is so cold that it cuts like a sharp knife (বাতাস একটা তীক্ষ্ণ চুরির মতো'—পঙক্তিটি প্রবল ঠান্ডা বাতাস বইবার কারণে যে শিরশিরানি অনুভব হয় তাকে নির্দেশ করেছে। 'হোয়েটেড’ মানে ধারালো। অতএব, বাতাস এতটাই ঠান্ডা যে গায়ে সেটা ধারালো ছুরির মতো কেটে বসে।)

13. To what is the sea journey compared to ? (সমুদ্রযাত্রাকে কার সঙ্গে তুলনা করা হয়েছে?)

Ans.- The sea journey has been compared to the ups and downs of a human life with turbulence a sea. (সমুদ্রযাত্রাকে তুলনা করা হয়েছে মানুষের জীবনের সঙ্গে যা সমুদ্রের মতোই উত্থান ও পতনে ভরা।)

14. What do you understand by Sea Fever'? (সি ফিভর’ বলতে তুমি কী বোঝো?)

Ans.- The words, 'Sea Fever' expresses the poet's strong urge for going on a sea voyage as the poet thinks that the alluring call of the sea cannot be ignored. ('সি ফিভর’ শব্দদুটি কবির সমুদ্রযাত্রার প্রতি প্রবল আকাঙ্খাকে ব্যক্ত করে কারণ কবি মনে করেন যে সমুদ্রের মোহময় আহ্বানকে উপেক্ষা করা যায় না।)
State whether the following statements are True or False. Write ‘T’ for True and ‘F’ for False. Write words/ phrases/sentences from the text to support answer.(2 Marks)
1. The sea that the poet wants to go down to, is a crowded sea.
2. The ship should have a great height.
3. It is difficult for the poet to discard the call.
4. The day on which the poet wants to set out should be breezy.
5. The sea’s face can be seen clearly.
6. The poet has already been to the seas.
7. The wind has been compared to a weapon.
8. It is difficult to deny the wild and clear call.
9. The poet doesn’t want to have any rest.
10. The poet is interested in living at a particular place.
11. The fellow-rover should recite a poem to the poet.
12. The poet wants a joyful sailor to accompany him.

Madhyamik English Suggestion 2022 ” মাধ্যমিক  ইংরেজি –SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর  “ একটি অতি গুরুত্বপূর্ণ টপিক মাধ্যমিক পরীক্ষা ২০২২ – 2022 (Madhyamik 2022 / WB Madhyamik 2022 / MP Exam 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE Madhyamik Exam 2022 / Madhyamik Class 10th 2022 / WBBSE Class X 2022 / Madhyamik Pariksha 2022 ) এখান থেকে প্রশ্ন অবশ্যম্ভাবী । সে কথা মাথায় রেখে StudywithGenius.in এর পক্ষ থেকে মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (Madhyamik English Suggestion 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion 2022 / Madhyamik Class 10th English Suggestion 2022 / Class X English Suggestion 2022 / Madhyamik Pariksha English Suggestion 2022 / English Madhyamik Exam Guide 2022 / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer 2022 / Madhyamik English Suggestion 2022 FREE PDF Download) উপস্থাপনের প্রচেষ্টা করা হলাে। ছাত্রছাত্রী, পরীক্ষার্থীদের উপকারেলাগলে, আমাদের প্রয়াস  মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) 2022 ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (Madhyamik English Suggestion 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion 2022 / Madhyamik Class 10th English Suggestion 2022 / Class X English Suggestion 2022 / Madhyamik English Exam Guide 2022 / Madhyamik English Suggestion 2022 / Madhyamik English Suggestion 2022 MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer / Madhyamik English Suggestion 2022 FREE PDF Download) সফল হবে।

You May Visit :

Leave a Comment

Your email address will not be published.