StudyWithGenius

Madhyamik English Suggestion 2022 – MY OWN TRUE FAMILY (Ted Hughes) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022

Madhyamik English Suggestion 2022 ” মাধ্যমিক  ইংরেজি – MY OWN TRUE FAMILY (Ted Hughes) – প্রশ্ন উত্তর  “ একটি অতি গুরুত্বপূর্ণ টপিক মাধ্যমিক পরীক্ষা ২০২২ – 2022 (Madhyamik 2022 / WB Madhyamik 2022 / MP Exam 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE Madhyamik Exam 2022 / Madhyamik Class 10th 2022 / WBBSE Class X 2022 / Madhyamik Pariksha 2022 ) এখান থেকে প্রশ্ন অবশ্যম্ভাবী । সে কথা মাথায় রেখে StudywithGenius.in এর পক্ষ থেকে মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (Madhyamik English Suggestion 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion 2022 / Madhyamik Class 10th English Suggestion 2022 / Class X English Suggestion 2022 / Madhyamik Pariksha English Suggestion 2022 / English Madhyamik Exam Guide 2022 / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer 2022 / Madhyamik English Suggestion 2021 FREE PDF Download) উপস্থাপনের প্রচেষ্টা করা হলাে। ছাত্রছাত্রী, পরীক্ষার্থীদের উপকারেলাগলে, আমাদের প্রয়াস  মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) 2022 ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (Madhyamik English Suggestion 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion 2022 / Madhyamik Class 10th English Suggestion 2022 / Class X English Suggestion 2022 / Madhyamik English Exam Guide 2022 / Madhyamik English Suggestion 2022 / Madhyamik English Suggestion 2022 MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer / Madhyamik English Suggestion 2022 FREE PDF Download) সফল হবে।

Madhyamik English Suggestion 2022

Madhyamik English Suggestion 2022

Madhyamik English Suggestion 2022 (মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) –MY OWN TRUE FAMILY (Ted Hughes) প্রশ্ন উত্তর নিচে দেওয়া হলো। এই Madhyamik English Suggestion 2022 (মাধ্যমিক  ইংরেজি সাজেশন 2022) – MY OWN TRUE FAMILY (Ted Hughes) MCQ, Very Short, Short, Descriptive Question & Answer গুলি আগামী West Bengal Madhyamik English Examination 2022 – পশ্চিমবঙ্গ মাধ্যমিক ইংরেজি 2022 সালের পরীক্ষার জন্য খুব ইম্পর্টেন্ট। আপনারা যারা মাধ্যমিক দশম শ্রেণীর ইংরেজি 2022 পরীক্ষার সাজেশন খুঁজে চলেছেন, তারা নিচে দেওয়া প্রশ্নপত্র ভালো করে পড়তে পারেন। এই পরীক্ষা তে কোশ্চেন গুলো আসার সম্ভাবনা খুব বেশি।

Multiple Choice Questions (MCQ) (1 Mark): Madhyamik English Suggestion 2022 –MY OWN TRUE FAMILY (Ted Hughes) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022
MADHYAMIK ENGLISH MCQ CHAPTER WISE

My Own True Family

1. 
The poet of the poem 'My Own True family' ?

2. 
The story of the poem tells about -

3. 
Creeping in a Oakwood, The poet was looking for a -

4. 
When the poet came out of the oakwood , his heart was that of a -

5. 
The young child met -

6. 
The old women was -

7. 
A stag is a -

8. 
The old women said that she had the poet's secret inside -

9. 
'A staring tribe' refers to -

10. 
When the poet woke up, he found that -

11. 
The poet was tied to a -

12. 
When the oak trees are torn, the poet did not -

13. 
The oak trees wanted the poet to make a -

14. 
The oak trees threatened the poet that unless he made a promise -

15. 
The poet dreamt -

16. 
The dream that the poet had -

17. 
The poem expresses the poet's -

 

Thank You

 

 

 

Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
YouTube | LinkedIn | Instagram | Facebook | Pinterest

Long Answer Questions (LAQ)(2 Mark) Madhyamik English Suggestion 2022 – MY OWN TRUE FAMILY (Ted Hughes) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022

1. Where did the poet creep in? (কবি কোথায় চুপিসারে যাচ্ছিলেন ?)

Ans.- The poet crept in an Oakwood. (কবি চুপিসারে ওক গাছের জঙ্গলে যাচ্ছিলেন | )

2. Who is 'I' here? (এখানে আমি বলতে কাকে বোঝানো হয়েছে ?)

Ans.- Here the word 'I' refers to the poet, who has taken the form of a young boy in the poem. (এই কবিতায় ' আমি' বলতে কবিকে বোঝানো হয়েছে যেখানে কবি এক তরুণ কিশোরের রূপ নিয়েছে |)

3. Whom did the poet meet? (কবির সঙ্গে কার দেখা হয়েছিল ?)

Ans.- The poet met an old women. (কবির সঙ্গে এক বৃদ্ধার দেখা হয়েছিল |)

4. Who was the old women? (বৃদ্ধা কে ছিলেন ?)

Ans.- It is guessed that the old women was Mother Nature who was disregarded and so she appeared to be shabby. ( এটা মনে করা হয় যে, বৃদ্ধাটি ছিলেন প্রকৃতি মা যিনি উপেক্ষিত ছিলেন এবং তাই তাকে জীর্ণ শীর্ণ দেখতে লাগছিলো |)

5. Describe the appearance of the old lady in the oakwood. (কবিতায় বর্ণিত বৃদ্ধার রূপ বর্ণনা করো।)

Ans.- The lady was old and unsteady. She held a stick in her hand and her dress was worn out like rags. (বৃদ্ধাটি থুথুরে একদম। তার হাতে ছিল একটা লাঠি ও তার পোশাক ছিল খুবই মলিন।)

6. What did the old woman say? (বয়স্কা কী বলেছিলেন?)

Ans. The old lady told the poet that she hid his secret inside her little bag. (বৃদ্ধাটি জানালেন যে কবির সব রহস্য সে তার ব্যাগের ভেতর লুকিয়ে রেখেছে।)

7.What does the poet mean when he says 'l came twice awake'? ('আমি আরও জেগে উঠলাম এই উক্তির মধ্যে দিয়ে কবি কী বোঝাতে চাইছেন?)

Ans. The old woman had cast a spell on the poet and as he agreed to look inside her bag, he realized that he has been tricked and in no time, he found himself tied to a stake. The poet tried to convey the sense of shock and wonder through the above mentioned expression. (বৃদ্ধা কবিকে মায়াবী শক্তি দ্বারা সম্মোহিত করে নেয় এবং ঝুলির ভিতরে কি আছে তা দেখতে গিয়েই কবি বুঝতে পারেন যে তাঁকে ফাঁদে ফেলা হয়েছে এবং তার কিছুক্ষণের মধ্যেই তিনি নিজেকে গাছের সঙ্গে বাঁধা অবস্থায় দেখেন। কবি তার বিস্ময়প্রকাশ করার জন্যই উপরে উদ্ধৃত অভিব্যক্তির সাহায্য নিয়েছেন।

8. What did the poet see when the old lady opened up her little bag ? (যখন বৃদ্ধা মহিলা তার ব্যাগ খুলল তখন কবি কী দেখল?)

Ans. When the old lady opened her bag, the poet saw that he was surrounded by a staring tribe of oak trees and tied to a stake (যখন বৃদ্ধা মহিলা তার ব্যাগ খুলল তখন কবি দেখল যে তাকে ওক গাছের দল ঘিরে রেখেছে আর সে একটি খুঁটির সঙ্গে বাঁধা আছে।)

9. By whom was the poet surrounded? (কবিকে কারা ঘিরে রেখেছিল ?)

Ans. The poet was surrounded by a strange looking tribe of the oak trees, (ওক্ গাছেদের এক আদিম গোষ্ঠী– কবিকে ঘিরে রেখেছিল।

10. When did the poet come twice awake ? (কবি কখন দ্বিগুণ জাগ্রত হল?)

When did the poet come twice awake ? (কবি কখন দ্বিগুণ জাগ্রত হল?) Ans.- The poet came twice awake when the old woman opened her little bag. (কবি দ্বিগুণ জাগ্রত হলেন যখন বৃদ্ধা তার ছোটো ব্যাগ খুলল।)

11. What would happen to the poet if he failed to make the promise? (যদি কবি প্রতিজ্ঞা না করেন, তার সঙ্গে কী হবে?)

Ans.- If the poet failed to make the promise, the black oak bark would wrinkle over him and root him amongst the oaks. (কবি যদি প্রতিশ্রুতি না রাখতে পারেন, তাহলে কালো ওক গাছের ছাল তার উপর কুস্থিত হয়ে যাবে আর তাকে ওক গাছের মধ্যে পুঁতে দেবে।)

12. Who introduced themselves as the poet's own true family? (কবির নিজের প্রকৃত পরিবার বলে কারা নিজেদের দাবি করেছিল?)

Ans. The oak trees introduced themselves as the poet's own true family. ( ওক গাছগুলি কবির নিজের প্রকৃত পরিবার হিসাবে নিজেদের দাবি করেছিল।)

13. What promise did the poet have to make ? (কবিকে কী প্রতিশ্রুতি দিতে হয়েছিল?)

Ans.- The poet had to make a promise that he would plant two oak trees if he saw one oak tree being felled. (কবিকে এই প্রতিশ্রুতি দিতে হয়েছিল যে সে যদি একটি ওক গাছ কাটতে দেখে তাহলে তাকে দুটো ওক গাছ পুঁতে দিতে হবে।)

14. How did the oakwoods describe their sad condition to the poet? (ওক গাছের দল কবির কাছে নিজেদের দুঃখের কথা কিভাবে বর্ণনা করেছিল?)

Ans. The oak-trees lamented that they were chopped down and tom up. ( ওক গাছের দল দুঃখ করেছিল যে তাদেরকে কেটে ফেলা হয় এবং ছিন্নভিন্ন করে দেওয়া হয়।)

15. What does the phrase you were born but never grew" mean ? (“তুমি জন্মেছিলে কিন্তু কখনও বেড়ে ওঠনি” এর অর্থ কী?)

Ans.- Like other men who, in spite of being a part of nature, neglect, their duty to preserve it, the poet also never cared to save the oak-trees. That is why the oak trees said that though the poet had born, he never 'grew up' or to say never developed psychologically. (অন্যান্য মানুষের মতোই যারা প্রকৃতির অংশ হওয়া সত্ত্বেও প্রকৃতির সংরক্ষণের কর্তব্যকে অবহেলা করে, কবিও তাদের মতো কোনোদিনই ওক গাছগুলিকে বাঁচাতে চেষ্টা করেননি। এই জন্য ওকগাছেরা বলেছিল যে যদিও কবি জন্মগ্রহণ করেছিলেন, তিনি কখনোই ‘বেড়ে ওঠেননি' অর্থাৎ তার মনস্তাত্ত্বিক বিকাশ ঘটেনি।)

16. Where did the poet return ? (কবি কোথায় ফেরত গিয়েছিলেন?)

Ans.- The poet returned to the human company.(মনুষ্যজগতে ফেরত গিয়েছিলেন।)

17. What was the poet's realisation coming out d the oakwood? (ওক গাছের জঙ্গল থেকে বেরিয়ে আসা পর কবির কী উপলব্ধি হয়েছিল?)

Ans. Coming out of the oakwood, the poet realised the intensity of pain caused to trees by cutting them. He also realised that this brutality on the part of the human beings is at the same time telling upon the natural environment (ওকগাছের জঙ্গল থেকে বেরিয়ে এসে কবি উপলব্ধি করেছিলেন যে গাছ কাটার সময় তারা কতটা যন্ত্রাণাভোগ করে। তিনি এও উপলব্ধি করেছিলেন যে মনুষ্যজাতির কাছ থেকে আসা এই নৃশংসতা একই সঙ্গে প্রাকৃতিক পরিবেশেরও ক্ষতি করছে।)
State whether the following statements are True or False. Write ‘T’ for True and ‘F’ for False. Write words/ phrases/sentences from the text to support answer.(2 Marks)
1. The child went into an oakwood walking.
2. The child went into an oakwood looking for an old woman.
3. The size of the bag that the woman was carrying was small.
4. In his dream, the child found himself in a very uncomfortable situation.
5. Human beings are concerned about the fate of oak-trees.
6. Human beings treat oak-trees cruelly.
7. The oak-trees forced the child to swear.
8. The child was born and brought up among the oak-trees.
9. The dream didn’t have much impact on the child.
10. The child felt a closer bonding with the trees.

Madhyamik English Suggestion 2022 ” মাধ্যমিক  ইংরেজি – MY OWN TRUE FAMILY (Ted Hughes) – প্রশ্ন উত্তর  “ একটি অতি গুরুত্বপূর্ণ টপিক মাধ্যমিক পরীক্ষা ২০২২ – 2022 (Madhyamik 2022 / WB Madhyamik 2022 / MP Exam 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE Madhyamik Exam 2022 / Madhyamik Class 10th 2022 / WBBSE Class X 2022 / Madhyamik Pariksha 2022 ) এখান থেকে প্রশ্ন অবশ্যম্ভাবী । সে কথা মাথায় রেখে StudywithGenius.in এর পক্ষ থেকে মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (Madhyamik English Suggestion 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion 2022 / Madhyamik Class 10th English Suggestion 2022 / Class X English Suggestion 2022 / Madhyamik Pariksha English Suggestion 2022 / English Madhyamik Exam Guide 2022 / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer 2022 / Madhyamik English Suggestion 2021 FREE PDF Download) উপস্থাপনের প্রচেষ্টা করা হলাে। ছাত্রছাত্রী, পরীক্ষার্থীদের উপকারেলাগলে, আমাদের প্রয়াস  মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) 2022 ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (Madhyamik English Suggestion 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion 2022 / Madhyamik Class 10th English Suggestion 2022 / Class X English Suggestion 2022 / Madhyamik English Exam Guide 2022 / Madhyamik English Suggestion 2022 / Madhyamik English Suggestion 2022 MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer / Madhyamik English Suggestion 2022 FREE PDF Download) সফল হবে।

You May Visit :

Leave a Comment

Your email address will not be published.