StudyWithGenius

Madhyamik English Suggestion 2022 – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022

Madhyamik English Suggestion 2022 ” মাধ্যমিক  ইংরেজি –  FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর  “ একটি অতি গুরুত্বপূর্ণ টপিক মাধ্যমিক পরীক্ষা ২০২২ – 2022 (Madhyamik 2022 / WB Madhyamik 2022 / MP Exam 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE Madhyamik Exam 2022 / Madhyamik Class 10th 2022 / WBBSE Class X 2022 / Madhyamik Pariksha 2022 ) এখান থেকে প্রশ্ন অবশ্যম্ভাবী । সে কথা মাথায় রেখে StudywithGenius.in এর পক্ষ থেকে মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (Madhyamik English Suggestion 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion 2022 / Madhyamik Class 10th English Suggestion 2022 / Class X English Suggestion 2022 / Madhyamik Pariksha English Suggestion 2022 / English Madhyamik Exam Guide 2022 / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer 2022 / Madhyamik English Suggestion 2021 FREE PDF Download) উপস্থাপনের প্রচেষ্টা করা হলাে। ছাত্রছাত্রী, পরীক্ষার্থীদের উপকারেলাগলে, আমাদের প্রয়াস  মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) 2022 ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (Madhyamik English Suggestion 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion 2022 / Madhyamik Class 10th English Suggestion 2022 / Class X English Suggestion 2022 / Madhyamik English Exam Guide 2022 / Madhyamik English Suggestion 2022 / Madhyamik English Suggestion 2022 MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer / Madhyamik English Suggestion 2022 FREE PDF Download) সফল হবে।

Madhyamik English Suggestion 2022

Madhyamik English Suggestion 2022

Madhyamik English Suggestion 2022 (মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২) – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) প্রশ্ন উত্তর নিচে দেওয়া হলো। এই Madhyamik English Suggestion 2022 (মাধ্যমিক  ইংরেজি সাজেশন 2022) – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) MCQ, Very Short, Short, Descriptive Question & Answer গুলি আগামী West Bengal Madhyamik English Examination 2022 – পশ্চিমবঙ্গ মাধ্যমিক ইংরেজি 2022 সালের পরীক্ষার জন্য খুব ইম্পর্টেন্ট। আপনারা যারা মাধ্যমিক দশম শ্রেণীর ইংরেজি 2022 পরীক্ষার সাজেশন খুঁজে চলেছেন, তারা নিচে দেওয়া প্রশ্নপত্র ভালো করে পড়তে পারেন। এই পরীক্ষা তে কোশ্চেন গুলো আসার সম্ভাবনা খুব বেশি।

Multiple Choice Questions (MCQ) (1 Mark): Madhyamik English Suggestion 2022 – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022
MADHYAMIK ENGLISH MCQ CHAPTER WISE
Very Short Answer Questions (VSAQ)(1 Mark) : Madhyamik English Suggestion 2022 – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022

1.What did Swami hope on Monday morning?

   Ans. On Monday morning, Swami hoped he didn’t have to go to school.

2.What did Swami realize with a shudder?

Ans. Swami realized with a shudder that it was Monday morning.

3.What excuse did Swami give for not going to school?

Ans. Swami told his parents that he had a headache.

4.Where should have been Swami at 9.30?

Ans. Swami should have been in the school prayer hall at 9.30.

5.What was the reaction of Swami’s father?

Ans. Swami’s father thought that the headache was nonsense and wanted Swami to go to school.

6.What, according to Swami’s father, was the cause of Swami’s headache?

Ans. Swami loafed about in the Sun on Sundays, and that according to Swami’s father was the cause of headache.

7.Why did Swami’s father say that Swami would have to go to school?

Ans. Swami’s father said that Swami would have to go to school because he had the headache for his own fault.

8.Where did Swami stop to make up his mind about Samuel?

Ans. Swami stopped on the roadside to make up his mind about Samuel.

9.Why did Swami change his tactics?

Ans. Swami changed his tactics because his father was strict.

10.With whom was Samuel especially angry?

Ans. Samuel was especially angry with the boys who are late to school.

11.Why didn’t anyone tell the headmaster about Samuel?

Ans. None said so because the headmaster himself was afraid of Samuel.

12.What unexpected turn did the behavior of Swami’s father take?

Ans. Swami’s father proposed to send a better of complaint against Samuel.

13.What did Swami ask his father apprehensively?

Ans. Swami asked his father apprehensively what his father had written in the letter.

14.What did Swami’s father write about in the letter?

Ans. Swami’s father complained against Samuel, a teacher in his son’s school.

15.With what feeling did Swami go to school?

Ans. As Swami was going to school, he felt that he was the worst boy in the world.

16.What did Swami’s father do with the letter?

Ans. Swami’s father put the letter in an envelope and sealed it.

17.What kind of relation did Swami have with Samuel?

Ans. Samuel was friendlier than the other teachers, and he seemed to have a special liking for Swami.

18.What could Swami recall?

Ans. Swami could recall Samuel’s dark face, thin moustache, cheeks that were not shaven and a coat which was yellow.

19.What idea occurred to Swami?

Ans. Swami thought that he would deliver the letter to the headmaster after the school break.

20.What was Samuel doing when Swami entered the class?

Ans. When Swami entered the class, Samuel was teaching arithmetic.

21.What did Swami fail to decide about Samuel?

Ans. Swami failed to decide whether Samuel deserved the allegation made against him.

22.What did Swami hope?

Ans. Swami hoped that his teacher would scold him bitterly.

23.What excuse did Swami give for coming late to school?

Ans. Swami told his teacher that he had a headache, and so he was late for school.

24.Why did Swami feel sad?

Ans. Swami felt sad because Samuel was good to him but he had to give the letter to the headmaster.

25.What did Swami do when the final bell rang?

Ans. When the final bell rang, Swami picked up the books and ran to the room of the headmaster.

24.What was the reaction of Swami’s father?

Ans. Swami’s father got his fingers on the letter, tore it up and was very angry with him.

25.Where did Father put the letter?

Ans. Father put the letter in an envelope.

26.Why could not Swami deliver the letter to the headmaster?

Ans. Swami could not deliver the letter to the headmaster because he was on week’s leave.

Complete the following sentences with information from the text.(1 Mark) : Madhyamik English Suggestion 2022 – FATHER’S HELP (R. K. Narayan) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022
  1. Swami’s mother was generous and suggested_____.

Ans. that Swami might not go to school/was allowed to stay at home.

        2. It seemed to Swami as though a short while ago_____.

Ans. it was Friday

  1. Swami chose to lie______.

Ans. on a bench in her mother’s room.

  1. Swami’s father thought that Swami must go to school because ______.

Ans. it was Swami’s fault.

  1. Swami introduced Samuel as______ to his father.

Ans. an angry man.

  1. Swami couldn’t tell the headmaster about Samuel because_______.

Ans. the headmaster himself was afraid of Samuel.

  1. Swami might protest but________.

Ans. his father’s mind won’t change.

  1. While going to school Swami felt_________.

Ans. that he was the worst boy on earth.

  1. Swami was very anxious and wanted to know_______.

Ans. what his father had written in the letter.

  1. Swami had a feeling that he might have_______.

Ans. given an inaccurate description of Samuel.

  1. On his way to school Swami felt unsure, so he_______.

Ans. stopped on the roadside.

  1. Besides being friendly, Samuel had_______.

Ans. a special regard for Swami.

  1. Other teachers were not as________,

Ans. friendly as Samuel was.

  1. A new idea came to Swami as he________.

Ans. entered the school gate.

  1. Instead of scolding Swami, Samuel told him_________.

Ans. that he was half an hour late.

  1. The unexpected question from Samuel was________.

Ans. why Swami had at all come to school.

  1. Samuel mostly got angry when_________.

Ans. he was checking homework.

  1. Swami ran to the headmaster’s room because_________.

Ans. he had to deliver the letter.

    19.Swami wanted to defend himself by saying that_____.

Ans. the headmaster had gone on a leave.

    20. Swami’s father knew that Swami_______.

Ans. won’t give the letter to the headmaster.

Short Answer Questions (SAQ)(2 Marks) Madhyamik English Suggestion 2022 – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022
  1. Who was Swami?  What was his full name? 
  2. What did Swami hope for?
  3. What feelings did Swami have in the morning?
  4. What was Swami doing at 9.30?
  5. According to Swami, what kind of man was Samuel?
  6. What was Swami’s expectation of his father? What happened in reality?
  7. Why did Swami’s conscience bother him?
  8. What idea occurred to swami on reaching school?
  9. What did Swami think of Samuel’s character?
  10. Why did Swami decide to give the letter to the headmaster after the school break?
  11. How did Samuel react to Swami’s coming late to school?
  12. How did Samuel react when he came to know that Swami had not done his homework?
  13. What is your understanding of Samuel’s character?
  14. ‘Samuel looked impressed’-Who impressed Samuel and how?
  15. Why couldn’t Swami deliver the letter to the headmaster? What was his father’s reaction to that?
  16. Why did Swami feel sad?
  17. Give short description of Mr. Samuel.
State whether the following statements are True or False. Write ‘T” for True and ‘F’ for False. Write words phrases/sentences from the text to support answer.(2 Marks) Madhyamik English Suggestion 2022 – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022
  1. To Swami, time passed by very slowly.
  2. Swami reported a headache at 9.30 in the morning,
  3. Swami’s school started around 9.30 in morning
  4. Usually, Swami stayed at home on Sundays.
  5. Only students were afraid of Samuel.
  6. Swami was shocked by his father’s behaviour.
  7. Swami’s father was very rigid in his character.
  8. Swami’s father wrote an open letter to the headmaster.
  9. Swami’s father disclosed the contents of the letter to Swami.
  10. Swami was puzzled by the incidents.
  11. A new idea occurred to Swami at the entrance to his class.
  12. Swami told that he had come to school on his father’s advice.
  13. Swami was late by an hour.
  14. Samuel was unaware of what Swami’s father had done.
  15. Swami’s father was sure that his son would do what he was told to do.
Long Answer Questions (LAQ) : Madhyamik English Suggestion 2022 – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022
  1. What is your understanding of Samuel’s character?
  2. What did Swami hope for?
  3. ‘Samuel looked impressed’-Who impressed Samuel and how?
  4. Why couldn’t Swami deliver the letter to the headmaster? What was his father’s reaction to that?
  5. Why did Swami feel sad?
  6. Give short description of Mr. Samuel.

Madhyamik English Suggestion 2022 ” মাধ্যমিক  ইংরেজি –  FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর  “ একটি অতি গুরুত্বপূর্ণ টপিক মাধ্যমিক পরীক্ষা ২০২২ – 2022 (Madhyamik 2022 / WB Madhyamik 2022 / MP Exam 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE Madhyamik Exam 2022 / Madhyamik Class 10th 2022 / WBBSE Class X 2022 / Madhyamik Pariksha 2022 ) এখান থেকে প্রশ্ন অবশ্যম্ভাবী । সে কথা মাথায় রেখে StudywithGenius.in এর পক্ষ থেকে মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (Madhyamik English Suggestion 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion 2022 / Madhyamik Class 10th English Suggestion 2022 / Class X English Suggestion 2022 / Madhyamik Pariksha English Suggestion 2022 / English Madhyamik Exam Guide 2022 / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer 2022 / Madhyamik English Suggestion 2021 FREE PDF Download) উপস্থাপনের প্রচেষ্টা করা হলাে। ছাত্রছাত্রী, পরীক্ষার্থীদের উপকারেলাগলে, আমাদের প্রয়াস  মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) 2022 ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (Madhyamik English Suggestion 2022 / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion 2022 / Madhyamik Class 10th English Suggestion 2022 / Class X English Suggestion 2022 / Madhyamik English Exam Guide 2022 / Madhyamik English Suggestion 2022 / Madhyamik English Suggestion 2022 MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer / Madhyamik English Suggestion 2022 FREE PDF Download) সফল হবে।

You May Visit :

Leave a Comment

Your email address will not be published.